• Wolderwijd logo
 
header jurist

Substantiële huurprijsverhoging door energiecrisis?

Kan dat zomaar en wat is ertegen te doen?

Forse huurprijsverhoging door energiecrisis; kan dat zomaar?

3 minuten mr. Mariëlle Ducaat huurrecht voor huurders 25 januari 2023 2024

Terwijl ondernemers net de financiële klap van corona een beetje achter zich hebben gelaten, zijn veel ondernemers die bedrijfs- of kantoorruimte huren inmiddels alweer geconfronteerd met een volgende financiële klap: bizarre verhogingen van hun huurprijs 'conform het CPI' en daarbovenop nog eens forse verhogingen van hun voorschotna's voor bijkomende survices zoals energie, algemene voorzieningen etc. 

Voor veel ondernemers is de huurprijs van hun bedrijfs- of kantoorpand met ingang van 1 januari 2023 ('de dag waarop alles duurder werd') fors hoger dan daarvoor. Stijgingen van maar liefst 35 a 40 procent zijn zeker niet uitzonderlijk. De oorzaak? Het gebruik van de standaard ROZ-modelcontracten waarin (veelal) is opgenomen dat verhuurders gerechtigd zijn om de huurprijs jaarlijs te indexeren 'conform het CPI'. Nu ging dat de afgelopen tien jaar gemiddeld om zo'n 1,66% per jaar. Nooit fijn natuurlijk, zo'n huurprijsverhoging,  maar wel behapbaar. De CPI inflatie van janauri 2023 kwam echter uit op een percentage van maar liefst 14,5% (!). Dat betekent voor de meeste huurders dus een substantiële verhoging van hun maandelijkse (kale) huurprijs. Tel daar de extreme verhogingen in servicekosten (energiekosten en levering van overige/aanverwante diensten) bij op en voor veel ondernemers is de huur van hun bedrijfs- of kantoorpand nauwelijks meer op te brengen.

Het CBS heeft in 2022 al wel aangegeven dat de rekenmethodiek die wordt gebruikt om het CPI te berekenen eigenlijk niet toegespitst is / onvoldoende rekening houdt met de huidige energiemarkt. Het CBS is dus bezig met een nieuwe rekenmethode en deze zal naar verwachting medio 2023 worden toegepast. Is het dan wel eerlijk - en wellicht zelfs juridisch aanvechtbaar- dat ondernemers/huurders nu toch 'kind van de rekening (dreigen te) worden'? Ik heb daar zo wel mijn gedachten over en denk dat huurders zeker niet altijd met lege handen hoeven te staan. 

Ben of ken jij een ondernemer die een bedrijfspand huurt en zich geconfronteerd ziet met de bovenstaande situatie? Neem dan eens contact met mij op om te bekijken wat jouw (juridische) mogelijkheden zijn om hiertegen op te komen.

Mariëlle adviseert en procedeert op het gebied van arbeidsrecht, bestuursrecht, contractenrecht en huurrecht. Volg Mariëlle ook op LinkedIn. Bereikbaar via ducaat@wolderwijd-juristen.nl of 036 522 7007.

Meer van mr. M.S. Ducaat over huurrecht voor huurders:

Veelgestelde vragen: